historie

De geschiedenis van het Christelijk onderwijs in Borger (1) en omstreken begint rond 1905 als ds. Hangelbroek (2) de vereniging ‘Een school met den Bijbel’ opricht. Door, onder meer, de bijdrage van de Uniecollectes is er in 1908 voldoende geld om een stuk grond aan te kopen aan de Buinerstraat. Daar worden  twee lokalen en een woning voor  hoofdmeester Renkema (3) gebouwd . Op 31 maart 1910 wordt de school met den Bijbel officieel geopend. Een dag later gaan 69 kinderen (4) voor het eerst naar de nieuwe school . Het leerlingaantal groeit in de volgende jaren (5) snel, zodat een derde klas gevormd kan worden (6). In 1935 bestaat de school 25 jaar (7). In oorlogstijd wordt de school onder andere gebruikt als onderduikadres. Bij het 50-jarig bestaan wordt de officiële naam van de school: Ds. Hangelbroekschool. Er volgt in 1955 een verbouwing (7). Met de groei van Borger, groeit ook het aantal leerlingen van de school gestaag. Bij het nieuwe gebouw aan de Schultestraat in 1973 (8) worden in de jaren daarna meerdere lokalen gebouwd. Samen met de kleuterschool ‘Prinses Margriet’ wordt de schoolnaam in 1980 veranderd in de huidige naam: C.B.S. De Borgh (9). Bij het 75-jarig bestaan is er een groot Ot en Sien-feest (10). Het leerlingaantal komt in de jaren ’90 boven de 200 (11). Eerste besprekingen  over een multifunctionele accommodatie  starten enkele jaren na de eeuwwisseling, maar pas in 2008 komen er concrete plannen. Het 100-jarig bestaan in 2010 wordt groots gevierd met een reünie, een herdenkingsdienst en een week vol feestelijkheden (12). Op 20 december 2013 verhuist C.B.S. De Borgh in de M.F.A. Het Hunzehuys aan de Molenstraat (13).